Hitovi najvećih europskih kinematografija u programu Velikih 5

U jednom od najpopularnijih i najdugovječnijih ZFF-ovih programa koji se ove godine održava po jedanaesti put, Velikih 5, gledamo izbor najuzbudljivijih recentnih filmskih ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija: Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske.

Francuske boje u programu Velikih 5 brani vrckava romantična komedija Predivan život u režiji Nicolasa Bedosa (Cannes 2019.) o mrzovoljnom šezdesetogodišnjaku Victoru (Daniel Auteuil – Skriveno) uvjerenom da su njegovi najbolji dani odavno iza njega. Kada ga žena napokon izbaci van, on prihvaća ponudu agencije koja uz pomoć elaboriranih setova i filmske ekipe daje klijentima priliku da urone u povijesno razdoblje po vlastitom izboru. Jednu od uloga u filmu tumači Guillaume Canet, slavni francuski glumac i redatelj kojeg smo prošle godine gledali u filmu Dvostruki životi.

Izdajnik (Cannes 2019.) talijanski je kandidat za Oscara, a prikazuje život najpoznatijeg mafijaškog pokajnika, Tommasa Buscette. Uhvaćen u ratu između sukobljenih mafijaških frakcija 1980-ih, uhićeni Buscetta prihvaća ponudu suca da postane svjedokom. Razočaran napuštanjem tradicionalnih vrijednosti Cose nostre, on svoj čin ne vidi kao kršenje kodeksa. Režiju potpisuje Marco Bellocchio, nagrađivani talijanski veteran (Zlatni lav za životno djelo) koji ne usporava otkako je 1960-ih unio pomutnju u talijansku kinematografiju.

Iz Njemačke na ZFF stiže trostruki laureat Karlovih Vari (Posebno priznanje žirija, najbolja glumica, nagrada Ekumenskog žirija), intrigantna studija o odnosu majke i sina Lara u režiji Jana Ole Gerstera. Larin (Corinna Harfouch – Konačni pad) je 60. rođendan. Na isti dan njezin sin održat će najvažniji koncert u svojoj pijanističkoj karijeri. Iako su svi osim nje već dobili svoje pozivnice za taj svečani događaj, Lara se ne da omesti i odlučuje stvar riješiti na neobičan, sebi svojstven način. Ovaj dugoiščekivani drugi film jednog od najhvaljenijih talenata svoje generacije, Jan-Olea Gerstera (Oh Boy) podjednako hvali publika i kritika.

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva, Samo ti debitantskog autora Harryja Wootliffa bolno je iskren film o žudnji, intimnosti i preprekama na koje nailazimo na putu prema pravoj ljubavi. Kada je riječ o Eleni i Jakeu sve se odvija vrtoglavom brzinom. Njih dvoje upoznaju se na Novu godinu i započinju strastvenu romansu. Uskoro se zajedno useljavaju i planiraju djecu. No Elena ima 35 godina, a Jake 26 i biološki sat otkucava. Koliko je opstojna romansa kada se nađe pod rafalom sirove svakodnevice? Iza filma stoje producenti hvaljenih drama A. Haigha, 45 godina i Vikend, dok glavne uloge tumače zvijezde u usponu, Laia Costa (Victoria) i Josh O’Connor (Božja zemlja – ZFF 2017.).

Atmosferičan portret dugog toplog ljeta u španjolskoj prijestolnici daje Jonás Trueba u filmu o mladoj ženi na pragu zrelosti Ljeto u Madridu, koji je u Karlovim Varima nagrađen posebnim priznanjem. Ljeto je u Madridu i nepodnošljiva vrućina većinu je stanovnika potjerala iz grada. Na pragu 33., Eva kao izraz vjere kolovoz provodi s onima koji su ostali. Dok ulice vrve feštama koje nude spas od žege, Eva susreće različite ljude kojima pokušava pomoći. Kako bi postigao što veću autentičnost svoje protagonistice, redatelj Jonás Trueba scenarij je pisao s glumicom Itsasom Aranom.

Program je ostvaren u suradnji s mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC Hrvatska).