Kino večer povodom otvorenja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Besplatna projekcija nagrađivanog filma „Jojo Rabbit“

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Zagreb Film Festival pozivaju vas na besplatnu projekciju filma Jojo Rabbit, redatelja Taike Waititija, u utorak, 14.01.2020., u 20:15 sati u CineStaru Vukovar, ul, J.J.Strossmayera 16.

Projekcija filma odvijat će se u sklopu događaja Otvorenja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020, organiziranog od strane civilnog društva.

Otvorenje predsjedanja obilježit će se stručnim zagovaračkim panelom pod nazivom „EU kao zaboravljeni mirovni projekt?“ koji će se simbolički održati u gradu Vukovaru, povodom obljetnice Mirne reintegracije istočne Slavonije. Više o programu samog panela pročitajte ovdje. Također, prioriteti predsjedanja organizacija civilnog društva dostupne su ovdje.

Svoj posljednji film, „Jojo Rabbit“ (2019.), sam redatelj opisuje kratkom frazom: “satirom protiv mržnje”. Satirična crna komedija nastala je na temelju knjige Christine Leunens “Caging Skies”. Priča prati desetogodišnjeg dječaka Joju, pripadnika Hitlerove mladeži, koji živi s majkom u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Svijet mu se okreće naglavačke kada otkrije da njegova majka (Scarlett Johansson) na tavanu skriva židovsku djevojčicu, pa će u društvu svog priglupog imaginarnog prijatelja Adolfa Hitlera, kojega glumi sam redatelj, morati propitati svoja nacionalistička uvjerenja.

Godinama prije nego što je Hollywood pokorio megahitom Thor: Ragnarok, novozelandski redatelj Taika Waititi oduševljavao je Zagrepčane na ZFF-u svojim otkačenim komedijama (Orao protiv morskog psa, Boy, Kad padne mrak i Lov na divljake), a sada njegov film dolazi i u Vukovar.

Hvaljena satirična crna komedija premijerno je u Torontu osvojila prestižnu nagradu publike Grolsch People’s Choice Award, te također nagradu publike na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu.

Ulaz je slobodan uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica. Broj besplatnih ulaznica ograničen je kapacitetom dvorane, a dijeliti će se od 20:00 sati na dan projekcije.