Zec na berlinski

  • Bartosz Konopka
  • Poljska, Njemačka
  • 2009.
  • 39'
  • Królik po berlińsku

Punih 28 godina kolonija zečeva živjela je mirno i neometano u najsigurnijem dijelu Berlina – na ničijoj zemlji na kojoj se nalazio Zid. Tamo su imali dovoljno trave, ljudi ih nisu ometali, dapače, istočnonjemački vojnici su pazili na njih. No jednoga je dana Zid pao, a zečevi su se raspršili Zapadnim Berlinom.

Podnaslovi: HR

Nakon projekcije filma odžat će se tribina pod nazivom 30. obljetnica rušenja Berlinskog zida: Zidovi u glavi. Na tribini sudjeluju prof. dr. sc. Tihomir Cipek, književnik Boris Perić i povjesničar Krešimir Zovak, a moderator je dr. sc. Hrvoje Klasić.

Berlinski zid bio je granica između dvaju dijelova grada, dvaju ideoloških sustava i dvije države te i danas simbolizira kulturnu, političku i ekonomsku podjelu između zapadne i istočne Europe. Erich Honecker izjavio je 1989. uoči proslave 40. obljetnice DDR-a da će Zid stajati još stotinu godina. Bio je u krivu i Zidje srušen 9. studenog iste godine. Jedino što je ostalo bili su “zidovi u glavi” kako su poslije govorili Nijemci. Te zidove imaju svi koji su živjeli udvije Europe. Na tribini analiziramo kompleksne posljedice jednog od ključnih događaja 20. stoljeća s aspekta slobode i ljudskih prava, ali i ulogu koju je umjetnost pritom odigrala. Nakon rušenja Zida vladao je duh optimizma – ljudisu vjerovali kako rušenje neće dovesti do potpune dominacije Zapada, htjeli su stvoriti nešto bolje jer su oba sustava imala svoje mane. Je li moguće pronaći srednji put između dvaju režima? Je li moguće osloboditi se „zidova u glavi“?

Bartosz Konopka

Jedan je od najnagrađivanijih poljskih redatelja mlađe generacije. Diplomirao je filmsku znanost na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu te magistrirao filmsku režiju na školi Andrzej Wajda.

Zec na berlinski

Režija
Bartosz Konopka
Scenarij
Bartosz Konopka, Mateusz Romaszkan
Direktor fotografije
Piotr Rosolowski
Montaža
Mateusz Romaszkan
Producent
Heino Deckert, Anna Wydra
Produkcija
MS FILMS, Ma.ja.de. Filmproduktion, MDR, RBB, TVP, ARTE, Lichtpunt, YLE, VPRO

Ostali filmovi iz ovog programa