Počinju projekcije ZFF filmova u Uraniji

Projekcijom islandskog filma Mlijeko u distribuciji Zagreb Film Festivala u petak, 21. veljače u 20 sati počinje bogat kulturni program u novootvorenom Prostoru kreacije – Urania na zagrebačkom Kvaternikovom trgu. Na mjestu bivšeg gradskog kina Urania koje je nedavno prenamijenjeno i preuređeno, novi vlasnici arhitektonski studio 3LHD odlučili su dio prostora otvoriti kulturi, a program će simbolično započeti upravo filmskom projekcijom. Sve projekcije ZFF filmova u Uraniji pratit će razgovori s akterima domaće kulturne scene, a gošća na prvoj bit će glumica Lana Barić. 

Mlijeko je novi film Grimura Hakonarsona, autora islandske uspješnice Ovnovi, koji u službenu kinodistribuciju kreće 5. ožujka. Ova izrazito iskrena i humorna drama o ženi koja će uzdrmati svoju lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu, još je jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu.

Grimur Hakonarson pripada skupini relativno novih izuzetno zanimljivih autora koji dolaze iz male, ali vrlo uzbudljive islandske kinematografije. Njegov prethodni film Ovnovi o dvojici posvađane braće, dobitnik je Grand Prixa u Cannesu 2015. i prikazan je u kinima domaće Kino mreže gdje je izvrsno prihvaćen od publike. Nakon prošlogodišnjeg islandskog hita Halla ide u rat Benedikta Erlingssona čija glavna junakinja ratuje protiv industrijskog giganta i spašava zemlju od ekološke katastrofe, Hakonarsonov film sjajno se nadovezuje s nešto intimnijom pričom o ženi iz male zajednice koja se usudi usprotiviti koruptivnom sistemu. Oba autora pokazuju da često idealizirana politička zajednica Islanda ipak nije imuna na korupcijske afere i daju zanimljiv i iskren uvid u mogućnost borbe protiv istih.

Univerzalnost Hakonarsonova filma naglašava i kritičar Cineurope kazujući da je riječ o moćnoj priči o pobuni, smještenoj u zatvoreno društvo koje metaforički predstavlja sve potlačene zajednice’, a da je riječ o autoru kojeg treba gledati i pratiti potvrđuje i kritičar Filmuforije jer ‘Hakonarson ponovno nastupa kao samouvjeren i samopouzdan glas te jedan od najboljih islandskih redatelja’.

Jednu od međunarodnih verzija filmskog plakata radio je domaći dizajnerski studio Šesnić&Turković, a film će osim u Uraniji i zagrebačkom kinu Tuškanac, biti moguće pogledati u kinima Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (kinomreza.hr). 

 

Cijena ulaznice je 25 kuna. Ulaznice  u online prodaji su rasprodane, vrlo ograničen broj moći putem online prodaje su prodan mogu se kupiti online putem poveznice: https://kupiulaznicu.2019.zff.hr/  ili na dan projekcije od 19 sati u Uraniji.

OBAVIJEST, četvrtak, 20.2. 

Nema više ulaznica u online prodaji, vrlo ograničen broj ulaznica bit će moguće kupiti prije projekcije, u petak (21.2.) od 19 sati u Uraniji. Film ‘Mlijeko’ bit će na programu kina Tuškanac od 5.3.

Kinoprikazivači: www.kinotuskanac.hr, www.urania.hr