Panel: Tko to tamo svira

16/11 | SUBOTA | 13:00 | Hrvatski glazbeni zavod
Gundulićeva 6
otvoreno za javnost

Početna svrha glazbe na filmu bila je prekrivanje zvukova starih filmskih projektora, a njezina izvedba najčešće se svodila na improvizaciju pijanista za vrijeme projekcije. S dolaskom tehnologije koja je omogućila sinkronizaciju glazbe i zvuka na filmskoj kopiji to se promijenilo i glazba je postala sastavni dio filmskog pripovijedanja. Rodila se tako jedna potpuno nova profesija bez koje danas ne možemo zamisliti gledanje (i slušanje) raznih filmskih formi. U razgovoru s najvažnijim domaćim skladateljima filmske glazbe bavit ćemo se pristupom originalnoj glazbi kao elementu dramaturgije. Saznat ćemo na koji način dočaravaju atmosferu filma, kojim metodama nam približavaju likove ili pak ističu određeno raspoloženje vodeći nas kroz film.

Članovi panela:

Jure Ferina i Pavle Miholjević

Djeluju zajedno još od kraja osamdesetih. Članovi su glazbene skupine Svadbas i skladatelji glazbe za niz kazališnih predstava te više od dvadeset filmova i TV-serija. Za svoj autorski rad višestruko su nagrađivani. Za filmsku glazbu nagrađeni su Porinom (Fine mrtve djevojke), Zlatnom arenom (Šuti), nagradom Vesna na Festivalu slovenskog filma (Izbrisana), nagradom Fipa d’ Or u Biarritzu (Majka asfalta), a za kazališnu glazbu na Marulićevim danima (Kultura u predgrađu). Zajedno su izdali dva soundtracka filmske glazbe i tri albuma grupe Svadbas. Članovi su Hrvatskog društva skladatelja.

Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz

Skladatelji za mnoge glazbeno-scenske, plesne, kazališne, radiofonsijske i multidisciplinarne projekte. U radu ih zanima dijalog akustičnih i elektroničkih instrumenata, hibridnost glazbenih i kazališnih izvedbenih principa te improvizacija kao istraživački okvir za nove izvedbene formate. Nagrađeni su Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu za glazbu u filmovima Goran (2017.), Osmi povjerenik (2018.) i Dnevnik Diane Budisavljević (2019.). Aktivni su članovi grupe East Rodeo. 2010. godine pokrenuli su Međunarodni festival eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart u Puli.

Hrvoje Štefotić

Radio je kao skladatelj na dugometražnim filmovima Mondo Bobo (1997.) i Svjetsko čudovište (2003.) Gorana Rušinovića, Sve džaba (2006.), Život je truba (2015.) i Mali (2018.) Antonia Nuića, Šuma summarum (2010.) i Narodni heroj Ljiljan Vidić (2015.) I.G. Viteza te na više od 15 kratkometražnih filmova. Za film Ona koja mjeri (2008.) nagrađen je na Danima hrvatskog filma. Uz skladanje, bavi se i oblikovanjem zvuka te glazbenom produkcijom.