Radionica: Moj prvi scenarij

12-16/11 | Društvo hrvatskih filmskih redatelja

ZATVORENO ZA JAVNOST

Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na scenarističkom projektu uz vodstvo dva vrsna mentora odnosno script doctora. Naša komisija odabrala je od prijava pristiglih na otvoreni poziv šest scenarističkih projekata redatelja, autora ili suautora igranih, dokumentarnih ili animiranih filmova koji rade na svom prvom scenariju za dugometražni film.

 Mentori:

Antonio Nuić

Scenarist i redatelj. Magistrirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje predaje od 2013. godine. Režirao je jednu od epizoda u omnibusu Seks, piće i krvoproliće (2004.) nakon čega je napisao i režirao cjelovečernje filmove Sve džaba (2005.), Kenjac (2009.) i Život je truba (2015.). Umjetnički je savjetnik Zagreb Film festivala i predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Ognjen Sviličić

Scenarist i redatelj. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje filmski scenarij. Režirao je nekoliko dugometražnih filmova: Da mi je biti morski pas (1999.), Oprosti za kung fu (2003.) i Armin (2007.), koji su svjetsku premijeru imali na Berlinaleu (Forum), i Takva su pravila (2014.), koji je premijerno prikazan u Veneciji (Horizonti). Napisao je scenarije za Što je Iva snimila 21. listopada 2003. Tomislava Radića, Put lubenica i Metastaze Branka Schmidta, Slovenka Damjana Kozolea itd. Napisao je i roman Glava velike ribe. Njegov posljednji film Glas imao je premijeru na Busan International Film Festivalu.

Srbija

Bujica, Maja Šuša

Sinopsis:
Mia i njezin dugogodišnji dečko Igor odlaze u kratki posjet njegovoj obitelji u mali grad. Vreli subotnji dan provode kod prijatelja Vuka. No atmosferu idiličnog izleta narušavaju česte obiteljske nesuglasice. Do kraja dana jedan nepromišljeni skok u jezero dovest će do Igorove smrti. Tri mjeseca kasnije, progonjena osjećajem krivnje, Mia se vraća u Igorov rodni grad kako bi se obračunala sa svime što je muči.

Status projekta:
U razvoju.

Hrvatska

Diplomci, Hrvoje Mabić

Sinopsis:
Milčo je srednjoškolac koji se priprema za upis na glumačku akademiju. Da bi spasio oca od dugova, počinje se baviti izradom lažnih političkih internetskih stranica. Dok se bavi sitnim prevarama, i ne sanja da je dio skupine tinejdžera iz Makedonije koji će promijenili tijek svjetske povijesti. Diplomci je film o odrastanju u kojem se složene intimne drame tijesno isprepliću s američkim predsjedničkim izborima.

Status projekta:
U razvoju. Ostvarena je potpora za razvoj projekta Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Velika Britanija

Nehotično ubojstvo, Sean Robert Dunn

Sinopsis:
Nakon što jedno dijete tajanstveno strada na gradilištu, upravitelj gradilišta Scott postaje žrtva osvetničkog napada onih koji smatraju da su on i kompanija za koju radi krivi za djetetovu smrt. Scottu i njegovoj trudnoj supruzi taj će napad poljuljati dotadašnju vjeru u buduće blagostanje i sigurnost.

Status projekta:
U razvoju s BBC-jem i Britanskim filmskim institutom.

Hrvatska

Palma de Varboska, Daria Keršić

Sinopsis:
Otočić Škojić s jednom palmom u Vrboskoj na otoku Hvaru, gdje se obično ništa ne događa, postaje mjesto intenzivnih sukoba. Tridesetogodišnja Lara prisiljena je vratiti se u svoje rodno mjesto iz Irske, gdje je pobjegla zbog osobnih problema. No načelnica je naumila posjeći palmu, a za nju je trenutačno svezan Larin djed. Lara ima tjedan dana da riješi situaciju i vrati se u Irsku ako želi zadržati posao i izbjeći daljnje komplikacije s bivšim dečkom i obitelji.

Status projekta:
U razvoju. Scenarij je razvijen uz potporu scenarističkog programa Branko Bauer Društva hrvatskih filmskih redatelja 2018.

Grčka

Suvenir, Thanos Psichogios

Sinopsis:
Na malenom grčkom otoku upravo je završila sezona odmora. Kad udovca nađu ubijenog na udaljenoj farmi, policija uhiti dvije tinejdžerice, Fanny i Katiju, koje su viđene kako bježe iz žrtvine kuće. Od zločina do trenutka presude dvjema djevojkama, film istražuje njihove motive, ali i motive onih na dnu društva.

Status projekta:
U razvoju. Ostvarena je podrška Grčkog filmskog centra za razvoj scenarija. Projekt je osvojio nagradu Pack&Pitch u Sarajevu 2018. god., a primljen je na radionicu TIFF Pitch Stop i CINEMED-ovu radionicu za razvoj projekata u Montpellieru 2019.

Češka

Zvijezda, Pavel Ruzyak

Sinopsis:
Bivša porno zvijezda Lucy danas vodi normalan život sa svojim trinaestogodišnjim sinom Peterom. Jednog dana ostaje bez posla i upadne u novčane probleme. Vrlo brzo odlučuje se vratiti svom starom poslu. Kad Peter sazna za to, pobjegne od kuće k svm ocu. Uz sve to, u školi je žrtva bullyinga, a otac ga polako usmjerava prema mržnji i nasilju.

Status projekta:
U završnoj fazi razvoja. Projekt je odabran na radionice razvoja scenarija na festivalu u Trstu (Eastweek; 2018.) i Figariju (2018.), na radionicu za razvoj i pitching na festivalu u Rigi (2018.) i radionicu za razvoj filma CIAK u Grčkoj i Italiji (2019.).