Nek bude svjetlost

  • Marko Škop
  • Slovačka, Češka
  • 2019.
  • 93'
  • Nech je svetlo

Nakon uspjeha dugometražnog prvijenca Eva Nová (Toronto 2015. – nagrada FIPRESCI), slovački redatelj sa zagrebačkom adresom, Marko Škop, donosi obiteljsku dramu o moralnoj odgovornosti i ksenofobiji u Istočnoj Europi. Milan, dobrodušan građevinski radnik zaposlen u Njemačkoj, vraća se u Slovačku kako bi Božić proveo sa svojom obitelji. Tijekom boravka otkriva da je njegov sin Adam postao član paravojne skupine i umiješan je u maltretiranje i smrt školskog kolege. Kako bi došao do istine, Milan će morati preispitati duboko ukorijenjene vrijednosti svoje zajednice. Nek bude svjetlost slovački je kandidat za Oscara, a premijerno je prikazan u Karlovim Varima (Posebno priznanje ekumenskog žirija, Nagrada za najboljeg glumca).

Podnaslovi: HR, EN

Marko Škop

Njegov film Drugi svjetovi (2006.) dobio je Posebno priznanje žirija u Karlovim Varima i bio je prvi dokumentarni film u povijesti festivala koji je osvojio nagradu publike. Među ostalim režirao je i dokumentarni film Osadné (Karlovi Vari 2009. – najbolji dokumentarni film) te dugometražne igrane Eva Nová (Toronto 2015. – Nagrada FIPRESCI) i Nek bude svjetlost.

Nek bude svjetlost

Režija
Marko Škop
Scenarij
Marko Škop
Glumci
Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič
Direktor fotografije
Ján Meliš, ASK
Montaža
František Krähenbiel
Producent
Marko Škop, Ján Meliš, Petr Oukropec, Pavel Strnad
Produkcija
Artileria, Negativ, Rozhlas a televízia Slovenska, Česká televize
Festivali i nagrade
Karlovy Vary Int'l Film Festival 2019 – Ecumenical Jury Special Mention, Best Actor (Milan Ondrík); Dunav Film Fest 2019 – Young Jury Award for Best Actor (František Beleš)

Ostali filmovi iz ovog programa