Alice i gradonačelnik

  • Nicolas Pariser
  • Francuska, Belgija
  • 2019.
  • 105'
  • Alice et le maire

Ostarjeli, ali oštroumni, gradonačelnik Lyona Paul nakon godina provedenih u političkoj areni zapada u egzistencijalnu krizu. Nekoć ambiciozni političar više nema ni jednu originalnu zamisao, a spašava ga jedino inercija političkog sistema u kojem su ljudi previše otupjeli da bi to primijetili. Kada iz Oxforda stigne mlada filozofkinja Alice kako bi se prijavila za radno mjesto koje više ne postoji, Paul u njoj vidi posljednju slamku spasa te joj nudi novo namještenje – zadaća joj je naoružati gradonačelnika svježim idejama. Neobičan par upušta se u političku revoluciju. Ova vrckava dramedija ovjenčana je nagradom Europa Cinemas Label, najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Cannesu.

Podnaslovi: HR, EN
Filmovi se u NS Dubravi i KUC Travno prikazuju bez engleskih titlova.

Nicolas Pariser

Glumac, scenarist i redatelj. Režirao je kratke filmove Le jour où Ségolène a gagné (2008.), La République (2010.) i Agit Pop (2013.). Njegov dugometražni prvijenac Le grand jeu (2015.) prikazan je u Locarnu i osvojio nagradu Louis-Delluc za najbolji prvi film. Za Alice i gradonačelnik osvojio je nagradu mreže europskih kina za najbolji europski film Europa Cinemas Label.

Alice i gradonačelnik

Režija
Nicolas Pariser
Scenarij
Nicolas Pariser
Glumci
Fabrice Luchini, Anaïs Demoustier, Nora Hamzawi, Léonie Simaga, Antoine Reinartz, Maud Wyler, Alexandre Steiger, Pascal Reneric, Thomas Rortais, Thomas Chabrol
Direktor fotografije
Sébastien Buchmann
Montaža
Christel Dewynter
Producent
Emmanuel Agneray
Produkcija
Bizibi, Arte France Cinema, Auvergne-Rhône-Alpes Cinéma, Scope Pictures, Les Films du 10
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival 2019 – Directors' Fortnight – Europa Cinemas Label; Filmfest Hamburg 2019

Ostali filmovi iz ovog programa