Bezbožnica

  • Ralitza Petrova
  • Bugarska, Danska, Francuska
  • 2016.
  • 99'
  • Bezbog

Gana živi u zabačenom gradu u Bugarskoj gdje radi kao njegovateljica starijih osoba oboljelih od demencije. Za dodatnu zaradu ona na crnom tržištu prodaje osobne iskaznice svojih pacijenata. Čini to kako bi mogla uzdržavati svoju nezaposlenu majku i održavati svoju ovisnost o morfiju. Ni na ljubavnom planu ne ide joj ništa bolje. Čini se da je ništa pretjerano ne dira, no kada čuje glazbu svoga novog pacijenta, ona počne osjećati grižnju savjesti i sve veći strah od kazne. Film je u Locarnu osvojio niz nagrada, uključujući za najbolji film, glumicu i nagradu kritičara za najbolju režiju.

Podnaslovi: EN

Ralitza Petrova

Živi i radi na relaciji između Engleske, Bugarske i Francuske. Njezini filmovi osvojili su priznanja na festivalima u Cannesu, Berlinu i Torontu. Dobitnica je nagrade Prix UIP za najbolji europski kratkometražni film (Trula jabuka, 2007.). Njezin kratkometražni film By the Grace of God premijerno je prikazan u Cannesu. Bezbožnica joj je dugometražni prvijenac.

Bezbožnica

Režija
Ralitza Petrova
Scenarij
Ralitza Petrova
Glumci
Irena Ivanova, Ivan Nalbantov, Ventzislav Konstantinov, Alexandr Triffonov, Dimitar Petkov
Direktor fotografije
Krum Rodriguez, Chayse Irvin
Montaža
Donka Ivanova, Ralitza Petrova
Producent
Rossitsa Valkanova, Eva Jakobsen, Katrin Pors, Mikkel Jersin, Laurence Clerc, Olivier Thery Lapiney, Philippe Akoka
Produkcija
Klas Film, Snowglobe, Alcatraz Films, Film Factory
Festivali i nagrade
Locarno Festival 2016 – Golden Leopardfor Best Film, Best Actress, Boccalino d'Oro Independent Critics Award for Best Director, Ecumenical Jury Prize; Warsaw Film Festival 2016 – FIPRESCI Prize; Darajevo Film Festival 2016 – Special Jury Prize, Heart of Sarajevo for Best Actress

Ostali filmovi iz ovog programa